Lions Club Siilinjärvi Sandels Historia

Historia 1968-2020

Kansainvälisen Lions Club -palvelujärjestön perusti 7.8.1017 Chicagossa amerikkalainen Melvin Jones. Hän on syntynyt Arizonassa 13.1.1879. Suomessa Lions-nimi tulkitaan Luovuta Isänmaasi Onnellisempana Nousevalle Sukupolvelle

Jäsenistön tavoitteena oli oli silloin kuten edelleen
• osoittaa aktiivista harrastusta yhteiskunnan taloudellista sivistyksellistä, sosiaalista ja siveellistä menestystä kohtaan
• kannustaa palvelunhaluisia henkilöitä työhön oman paikkakunnan ,maan ja maailman hyväksi ilman henkilökohtaista taloudellista hyötyö sekä
• luoda ja ylläpitää yhteisymmärryksen henkeä jäsenistön ja maailman kaikkia kansoja kohtaan.
Lions –järjestön perustaja Melvin Jones on sanonut ”Ei voi päästää elämässä kovin pitkälle ennen kuin alat tehdä jotain jonkun toisen  hyväksi. Vapaaehtoisena toimiminen ei auta vain avun tarpeessa olevia ihmisiä se antaa samalla myös itselle paljon.

Vapaaehtoisuuteen perustuva palvelujärjestö, kuten leijonat, ovat ottaneet enenevässä määrin hoitaakseen sellaisia tehtäviä , joita yhteiskunta ei suoranaisesti hoida. Lions-klubit pyrkivät ensisijaisesti vastaamaan oman paikkakuntansa tarpeisiin. Suomessa työskennellään erityisesti nuorten auttamisessa. Jatkuvasti laajenevat huumeongelmaa varten leijonilla on oma ohjelmansa. Kansainvälisellä tasolla järjestön suuri tehtävä on sokeiden ja näkövammaiste
WE Serve – Me palvelemme on ollut järjestön sen perustamisesta lähtien ja palvelutyö jatkuu .Ns kolmannella sektorilla tulee tulevaisuudessa yhä enemmän erilaisia tehtäviä.n auttaminen.
Suomeen –lions tuli 14.8.1950. Silloin perustettiin Suomen ensimmäinen klubi LC Helsinki. Perustaja oli Arne Ritari. 


LC Siilinjärvi Sandels syntyi tarpeeseen

 LC Siilinjärvi Sandels sai alkusysäyksensä LC Varpaisjärvi klubin viisivuotisjuhlasta, joka pidettiin silloisella Varpaisjärven juhlatalolla v. 1966. Juhlan kohokohtana oli mannekiiniesitys, johon minut oli kutsuttu ”malliksi” Tuote-esitysten päätyttyä minutkin kutsuttiin yhteiselle juhla-aterialle. Sain vapaan paikan opettaja Sakari Mustosen vierestä, olihan hän työkaverini. Uteliaisuuteni lions-toimintaan heräsi ja aloin udella yleisesti aatteen merkityksestä. Sytyke klubin perustamiseen oli saatu. Vuonna 1968 muutin asumaan Siilinjärven Vuorelaan. Havaitsin, että alueella ei ollut vielä lions-toimintaa. Aluetta alettiin vasta rakentaa ja vilkas muuttoliikenne oli alkamassa. Varpaisjärveltä saamani innoite lions-toimintaan jatkui. Soitin LC Siilinjärvi klubin presidentti Paavo Pöntiselle mahdollisuudesta perustaa uusi klubi Vuorelan – Toivalan alueelle eli etelä-Siilinjärvelle. Asialleni sain heti kannustuksen koska heidän klubinsa oli ainoa klubi kehittyvällä Siilinjärvellä. Sovimme asiasta ja hän ilmoitti kantanaan, että perustakaa klubi ja me olemme sitten teidän kummiklubinne.

 Perustamispuuhat alkoivat

 Kartoittelin mielessäni aluetta, joka minulle oli vanhastaan melko tuttu. Alueella asui muutamia tuttaviani, joille esitin ajatukseni uuden lions-clubin perustamisesta. Ajatus otettiin mielihyvin vastaan, olimmehan nuoria ja innokkaita miehiä. Jotain pitäisi kyläkunnalle saada, joka meitä yhdistäisi. Kukin meistä kertoi asiasta omille kavereilleen ja pian meillä oli koossa joukko asiasta innostuneita miehiä. Kokoonnuimme Vuorelassa Sandelsintie 17 A talon kerhohuoneessa syksyllä 1968. Muistaakseni läsnä oli yli 20 miestä. Meistä osa oli vuorelalaisia, muutamia Toivalasta ja Rissalan alueelta sekä Siilinjärveltä. Olipa joukossamme muutamia miehiä Kallansiltojen eteläpuoleltakin. Pidimme muutamia yhteisiä palavereita, joissa lopulta selvisi keitä olisi lähdössä mukaan uutta klubia perustamaan. Lopulta seuloitui 17 miestä, jotka lähtivät mukaan valmistelemaan klubin perustamista.

 Uusi klubi näki ”päivänvalon”

 Uuden klubin perustamistöitä teimme ns. Siilinjärven ”ukkoklubin” ohjauksessa. Saimme asiat melko nopeasti valmiiksi klubin perustamiskokousta varten. Aloitimme joukostamme klubihallituksen valitsemisen. Monien vaihtoehtojen jälkeen ensimmäiseksi presidentiksi valittiin Olli Heikkinen lentokentän alueelta. Minä muistaakseni toimin toisena varapresidenttinä. Klubin nimi oli helppo valinta. Olihan Sandell tunnettu sotapäällikkö Toivalan taistelussa, jolloin oli luonnollista laittaa klubin nimeksi LC Siilinjärvi Sandels. Uusi jäsenistö, kummiklubin edustajat ja piirikuvernööri Esko Raisio Joensuusta saapuivat Toivalan metsäkoululle klubimme perustavaan kokoukseen 13.12.1968. Tuolloin oli vahva toive, että klubin jäsenmäärän tulisi olla vähintään 20 veljeä. Muutamia jäsenehdokkaita perui osallistumisensa vähän ennen perustamiskokousta. Näin jäsenmääräksi jäi 17 veljeä. Ohjeistukseen kuului myös, ettei samalta ammattialalta saisi jäsenistössä olla enemmän kuin kaksi jäsentä Veljestössä ammatillinen jakauma oli laaja. Joukossamme oli lennonjohtajia, rakennusmestareita, yrittäjiä, kaupan alalla toimivia, maanviljelijöitä, opettajia ja armeijan palveluksessa olevia jäseniä. Olipa joukossamme muutama virkamieskin. Joukkomme alkoi hioutua yhteen sitä mukaa kun aloimme tehdä yhteisiä aktiviteettejä. Aluksi ne olivat vaatimattomia mutta joukkoamme yhteen liittävä. Puolisomme, ladyt, olivat innokkaina harrastuksessamme mukana auttaen meitä eri projekteissamme pääasiassa hoitaen tarjoilupuolta. Alkuaikoina pidettiin vilkkaasti erilaisia tapahtumia kuten matkailuiltoja, joihin myytiin pääsylippuja. Kokeilimmepa Toijalan Tanhualassa vasikan grillaustakin, jossa puuhassa saatiin kokea pettymys. Kauralyhteiden valmistaminen jatkui hyvissä merkeissä kunnes rotat tuhosivat lyhdevarastomme. Muutamina vuosina valmistimme TVH:lle aurausviittoja. Kaikilla näillä toimilla teimme klubiamme tunnetuksi, Nyt saamme niittää sitä satoa, jonka siemen kylvettiin 52 vuotta sitten.

 Tänään 52 vuotta myöhemmin

LC Siilinjärvi Sandels on saavuttanut miehen iän kuten sen kotikylä Vuorelakin. Kumpainenkin on kehittynyt samaa tahtia. Aikoinaan viitostie jakoi Toivalan ja Vuorelan eri kyliksi mutta uusi silta yhdisti kylät yhteiseksi kokonaisuudeksi. Klubin toiminnan painopiste on tällä alueella. Kaukaisimmat toimivat veljet asuvat jopa Tampereella ja Hämeenlinnassa saakka. Muutoin veljestö asuu kolmen kymmenen kilometrin säteellä Vuorelasta. Klubimme on vakavarainen ja hyvin hoidettu yhteisö. jolla on näyttäviä aktiviteettejä kuten mm. Sandels-markkinat ja Sandels-konsertti. Klubin jäsenmäärä on kaksinkertaistunut perustamiskokoukseen verraten Klubimme jäseninä toimii vielä kaksi perustajajäsentä, Antero Heinämäki ja allekirjoittanut. Minä olen palannut takaisin Sandelsiin klubimme 50 vuotisjuhlan seurauksena. Saatuani kutsun palaamiseksi takaisin Sandelsiin, en voinut kieltäytyä, olinhan tavallaan klubin isä. 


            

Historia

Näin paikallislehti Uutis-Jousi raportoi uuden leijona klubin synnystä 

Historia

Lions Club Siilinjärvi Sandelsin nimen julkaisu paikallislehdessä 

Historia

Piirikuvernööri Esko Raasio luovuttu perustamiskirjan uuden klubin presidentille Olli Heikkiselle
Etsi